27 ago 2010

Motlles senzills per a múltiples còpies

De vegades podem tenir la necessitat de fer rèpliques de les mateixes peces per a treballs diversos (botons, insígnies, utensilis, peces de modelisme, arrecades, etc.). Una manera senzilla de realitzar còpies és fent un motlle previ de la peça original. Agafem un objecte per fer una prova...Aquesta mena de cap de lleó esculpit a una base de pasta de modelar secat a l'aire servirá.



Podem utilitzar, per exemple, algunes masilles polimèriques que ja es venen preparades a tal efecte i que tenen un aspecte i un tacte similar al de la plastilina. Aquest exercici de còpia l'hem fet amb la pasta Moldmaker de Sculpey.

Hem presionat ben fort el gravat del cap de lleó anterior a una base de la massilla d'uns 3 a 4 milímetres de gruix, aconseguint la profunditat necessària per obtenir després bones còpies. Després hem retirat amb compte l'original i hem dut el motlle a coure durant el temps que suggereixen les indicacions (a 130º, durant 20 minuts per cada 6 mm de gruix).

A la següent fotografia podeu veure l'original i el motlle resultant amb la pasta emprada en primer terme.



Finalment, només cal buscar la pasta que després emprarem per fer les còpies, que pot ser polimèrica, epoxídica o potser pasta de modelar argilosa. Tot depén de la duresa del material en què volem obtenir les còpies i la seva utilitat posterior.

En la fotografia final, podeu veure el resultat d'una còpia del motlle obtingut feta amb massilla Magic Sculpt de dos components. Hem deixat l'excedent per tal que es vegi millor l'efecte, però, caldria, és clar, retallar-lo fins deixar la còpia ben neta. En el moment de fer la còpia n'hi ha prou en utilitzar la quantitat justa sense que es "desbordi" pel marges del motlle...



Espero que aquest exemple us sigui útil!

KPG