1 sept. 2010

Bases amb pasta de modelar


Potser teniu figures, bustos o peces de petites dimensions com la que hi veieu a la imatge superior per a les quals voleu crear bases amb formes o textures diferents i, a més, d’una manera ràpida. Us expliquem una forma d’obtenir-ne unes de fàcil fabricació i efectistes.

Agafem un fragment de pasta de modelar que endureix a l’aire. Per aquest exercici hem triat una pasta anomenada Giotto Plastiroc, però qualsevol pot servir.


Per generar textures curioses podeu emprar dos procediments:

1- Si agafeu una eina amb un fil que tingui estries , en el moment de realizar el tall a poc a poc (i no amb un tall sec) ja veureu com el dibuix de la fulla genera un interessant relleu a la pasta.
2- És clar que, si voleu, podeu agafar un bloc de pasta i, amb l'ajut d'aigua i dels dits o d'altres estris, modelar les formes i deixar-les arrodonides o com vosaltres desitgeu o allisar-les per fer després un altre tipus de textura, com, per exemple, que simuli la fusta.


A la següent imatge podeu veure la pasta utilitzada, la secció realitzada i una base més o menys quadrada ja assecada esperant el procés de pintat.Deixem assecar bé el fragment escollit, i ja tenim una superfície que, enlloc d’haver-la utilitzat per modelar una forma reconeguda l’hem fet servir per construir l’estructura on després hi descansarà una altra peça.


Heu de tenir en compte que aquestes bases no són fortes com la fusta o el marbre i l’elecció del material depèn de la funcionalitat per al qual l’escollim. En el nostre cas, poden servir d’atractives peanes per a figures de jocs de taula o per posar figures o bustos que no pesen massa però que en el mercat no hi trobem la mida o la forma que busquem.

Pintem la base amb qualsevol tipus de pintura. Podem aprofitar les formes aleatòries de la textura per simular pedra, fusta, roca o qualsevol superficie. Ara, això ja depén de les ganes i treball que hi dediquem fent servir diferents tècniques de les quals potser en parlarem més endavant en un altre post.Pel que fa a aquest tema que hem obert, us mostrem el resultat del treball fet en un petit fragment de pasta.Després de pintar-lo com desitgem podem aplicar-li una o vàries capes de vernís transparent o, si volem probar altres coses, amb vernís de color. El vernís, mat o brillant, farà les funcions de protector de la base.


Compte! Si voleu, podeu enganxar la figura amb pega, o fer amb precaució una incisió o forat per posar un pern. Si heu fet malbé la superfície mentre la manipuleu per enganxar la figura, tingueu a punt la barreja de pintura utilitzada per cobrir de nou la part de la pasta que quedi a la vista. Espereu a que la cola s'hagi assecat per no fer malbé el pinzell! Ja veureu com la podeu arreglar fàcilment i tindrà l'aspecte original.Recordeu que el material emprat per fer aquestes plataformes no és tan fort i que si cauen o les hi donem un cop fort, es poden malmetre, però resulten de fabricació tan senzilla que es poden tornar a arreglar o a fer de nou en un moment!


Fins la propera!

KPG