16 ago 2010

Homenatge al “Flexo" i regal final

Bye, bye! Adéu! ¡Hasta otro ratito! El que era el meu flexo de sempre ha esgotat la seva vida útil. Es mereix un petit homenatge després de donar-me milers d’hores de llum mentre avançava en la pintura o modelat de figures.


Sabeu? Pel que es veu, aquest tipus de làmpades resulten de l’evolució del disseny inicial de Jac Jacobsen del 1935. Els primers aparells van començar a fabricar-se a Oslo el 1937 amb el nom de Luxo, d’aquí que la referència que defineix el model sigui encara avui L-1.

A la pàgina web de Luxo, l’empresa que encara existeix i on Jacobsen va treballar fins al final (va morir als 95 anys) expliquen que el significat de Luxo es “jo dono llum” si es té en compte, apunten, l’etimologia del verb llatí del qual diuen que deriva.

http://www.luxo.com/designers/jac-jacobsen-11.aspx

Però, posats a investigar, si tenim en compte que “lux, lucis” és de la tercera declinació, ens adonarem que no existeix un acabament en –o a la mateixa. En canvi si mirem al diccionari de llatí, veurem que el verb “luxo” vol dir dislocar. No sé, no em queda massa clara l’explicació de l’empresa sueca…

Sigui com sigui, es veu que en el moment de dissenyar el “Luxo, L-1” Jacobsen es va inspirar en el braç humà (per altra banda, més proper a dislocar-se que a il.luminar, depenent del que es faci, és clar, jejeje).

Bé, llarga vida al "flexo"! que és el nom que li donem per aquí, per aquesta capacitat de doblegar-se del seu “braç” per acostar o allunyar el punt d’origen de la llum -generalment una bombeta- a l'activitat que es realitza.

Potser més endavant faré una entrada sobre la qualitat i característiques de la llum que els que realitzen manualitats de pintura o modelat de figures fan servir.

Ah! La sorpresa o el regalet audiovisual final!

Per acabar, us poso un enllaç al video de l'empresa d'animació Pixar que podeu trobar a YouTube on el flexo, que és també la icona que apareix al seu logotip, és el protagonista. Bé, en surten dos. Probablement ja el coneixeu. És boníssim. És del 1986.

http://www.youtube.com/watch?v=P28FQns0OoM

Fins aviat!

KPG